14 червня уся світова спільнота відзначає Міжнародний день донора! Як допомогти тим, хто цього потребує та стати донором - читайте інструкцію Міністерство охорони здоров'я України

14 червня уся світова спільнота відзначає Міжнародний день донора! Сьогодні ми дякуємо усім, хто не залишається осторонь людських проблем та небайдужий до здоров'я інших.

Як допомогти тим, хто цього потребує та стати донором - читайте інструкцію Міністерство охорони здоров'я України.

Кожні кілька секунд хтось у світі потребує крові. Донори є тими супергероями, які рятують мільйони життів, здаючи кров. І оскільки не лише в Україні, але й в усьому світі бракує донорської крові, нам потрібно все більше супергероїв. Нижче детальна інструкція як ним можна стати.

Хто може бути донором? Будь-який дієздатний громадянин України, іноземець чи особа без громадянства, яка має посвідку на постійне проживання на території України, віком від 18 років, вагою від 50 кг без протипоказань, визначених МОЗ. https://donor.ua/pages/2275

Як підготуватися до здавання крові?

· Не вживайте алкоголь за 48 годин до здавання крові.

· Відмовтесь від жирної, смаженої, копченої, молочної їжі, вживайте менше солі напередодні.

· Виспіться і з’їжте легкий сніданок.

· Не куріть за годину до здавання крові.

· Не здавайте кров, якщо відчуваєте озноб, запаморочення, головний біль чи слабкість.

Перед здаванням крові відверто відповідайте на запитання лікаря і не приховуйте інформацію.

Здали кров? Що далі? Після здавання крові відпочиньте 10–15 хвилин. Повідомте персонал, якщо відчули запаморочення або слабкість. В такому стані не рекомендується сідати за кермо чи залишати центр здавання крові.

Протягом перших 12 годин після здавання крові уникайте інтенсивних фізичних навантажень. Рукою, з якої брали кров, не рекомендується піднімати важкі речі. Наступні дві доби потрібно повноцінно і регулярно харчуватися та пити більшу, ніж зазвичай кількість води (не менше 2 літрів). Від алкоголю на цей час краще утриматися.

Як часто можна здавати кров? 

Кількість регулярних донацій крові на рік у чоловіків та жінок - не більше 6 з мінімальною перервою між стандартними донаціями 60 днів. 

Де можна здавати кров? В Україні працює майже три сотні медичних закладів, де можна здати кров (https://bit.ly/3wbBpfw) Обирайте найближчий до вас і здавайте. Після ухвалення нового законодавства це можна зробити без прив’язки до місця реєстрації і навіть з додатком ДІЯ, без пред‘явлення паспорту.

Чи є обмеження на здавання крові через COVID-19?

Якщо ви перехворіли на коронавірус, але почуваєтеся добре після одужання, то можете бути донором. Важливо, щоб минуло 14 днів після зникнення симптомів. Йдеться в основному про легкі випадки без постковідних наслідків.

Після вакцинації як від COVID-19, так і будь-яких інших неживих вакцин донори можна бути вже наступного дня. Головне, щоб ви добре почувалися.