Основні фінансові показники громад: експерти створили дашборд

Група експертів Офісу підтримки реформ підготувала інформаційно-аналітичний дашборд та візуалізувала основні показники виконання бюджетів територіальних громад у вигляді інформаційно-аналітичної панелі. В аналізі є показники станом на 1 липня 2021 року.

Запропонована інформаційно-аналітична панель дає можливість розглянути фінансові показники в межах України в розрізі областей, проаналізувати детально показники по окремій області в розрізі громад, а також порівняти різні показники по обраних громадах. При цьому, є можливість порівняти показники обраних громад із середнім рівнем по Україні. Дашборд підготовлений для зрозумілого відображення основних фінансових показників громад, що дозволяє значно спростити сприйняття складних наборів фінансових даних і оцінити поточний стан справ з одного погляду.

Дашборд не тільки показує всі систематизовані фінансові дані громад на одному екрані, а й візуалізує таблиці з результатами проведених розрахунків у вигляді зрозумілих графіків (діаграм, таблиць). Такий спосіб представлення фінансових даних допомагає легше сприймати інформацію як мешканцям для оцінки фінансових показників регіону (громади), так і управлінцям для спрощення процесу прийняття рішень. Фактично, мешканці управлінці та аналітики можуть бачити основні фінансові показники, закономірності і залежності в одному комплексному компактному і, головне, зрозумілому вигляді.

На початковій сторінці користувач може оцінити:

Видатки загального фонду на 1-го мешканця (грн)Видатки на ЖКГ на 1-го мешканця (грн)Видатки на культуру на 1-го мешканця (грн)Видатки на освіту на 1-го мешканця, (грн)Видатки на освіту на 1-го учня (грн)Видатки на утримання апарату управління на 1-го мешканця (грн)Видатки на фізкультуру і спорт на 1-го мешканця (грн)Дохідність земель громади (Співвідношення плати за землю до території громади) (тис. грн)Доходи загального фонду на 1-го мешканця (без трансфертів) (грн)Капітальні видатки на 1-го мешканця (грн)Питома вага заробітної плати у видатках загального фонду (%)Питома вага капітальних видатків у загальній сумі видатків (загальний та спеціальний фонди) (%)Рівень дотаційності бюджетів (питома вага базової/ реверсної дотації у доходах) (%)Співвідношення видатків на утримання апарату управління із сумою доходів загального фонду (без трансфертів) (%)Фіскальна віддача території громади (Співвідношення надходжень заг. фонду до території громади) (тис. грн/км2)Частка доходів громади внаслідок трансфертів з державного бюджету (%)

В Дашборді експерти також більш детально візуалізували окремі 8 показників, які характеризують основні фінансові аспекти діяльності територіальних громад. А також є можливість вибору окремих громад різних областей з метою їх порівняння по визначених показниках. Це дає змогу наочно порівняти різні громади по різних областях за вибраними критеріями.

Наведені фінансові показники:

- є статичною інформацією, яка зображує стан речей на відповідну дату;- показують окремі, найбільш суттєві напрямки фінансово-бюджетної діяльності громад;- дають можливість порівняти ідентичні параметри різних громад в межах окремих областей.

При цьому, експерти наголошують, що для всебічної об’єктивної оцінки необхідно здійснювати глибокий аналіз фінансових показників конкретних громад, виявляти причинно-наслідкові зв’язки між рівнем розвитку соціальної та промислової інфраструктури, підприємницьким та ресурсним потенціалом території, демографічними чинниками і т.п. Також слід враховувати і нематеріальні активи громади.

Наразі представлена тестова версія Дашборду за результатами виконання місцевих бюджетів за 6 місяців 2021 року. Планується щомісячне оновлення даних та додання нових рубрик.

Дашборд підготували на підставі даних Міністерства фінансів України, Державної казначейської служби України, Державної статистичної служби України, даних вебпорталу openbudget.gov.ua експерти Програми «U-LEAD з Європою» та SKL International: Віктор Венцель, Ігор Герасимчук, Ігор Онищук.