Городоцьке бюро правової допомоги консультує щодо виплати середнього заробітку працівнику, призваному на військову службу за призовом під час мобілізації

 

        Раніше, до липня 2022 року, однією із соціальних гарантій для працівників, які вступили до лав Збройних сил України та тероборони, було збереження робочого місця, посади та середнього заробітку. На сьогодні законодавець вирішив змінити такі соціальні гарантії. Тому в розрізі прав мобілізованих сьогодні актуальним залишається питання: чи забезпечує держава збереження за громадянами, призваними на військову службу під час мобілізації, робочого місця (посади) та середнього заробітку? 

Щоб розібратись в даному питанні, варто пригадати з чого все починалось. 1 квітня 2014 року вступив в силу Закон України від 27 березня 2014 року № 1169-VII “Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення проведення мобілізації”, який доповнено частинами другою та третьою статті 39 Закону України “Про військовий обов’язок і військову службу”, а саме, що громадяни України, призвані на строкову військову службу, військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, або прийняті на військову службу за контрактом у разі виникнення кризової ситуації, що загрожує національній безпеці, оголошення рішення про проведення мобілізації та (або) введення воєнного стану, користуються гарантіями, передбаченими частиною третьою статті 119 Кодексу законів про працю України, а також частиною першою статті 53 і частиною другою статті 57 Закону України “Про освіту”, частиною другою статті 44, частиною першою статті 54 і частиною третьою статті 63 Закону України “Про фахову передвищу освіту”, частиною другою статті 46 Закону України “Про вищу освіту”. Також було внесено зміни до статті 119 Кодексу законів про працю (далі – КЗпП) України, якою визначено, що працівникам, які призвані на військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, але не більше одного року, гарантується збереження місця роботи, посади і середнього заробітку.

На сьогоднішній час, 19 липня 2022 року набрав чинності Закон України Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо оптимізації трудових відносин  № 2352-IX від 01.07.2022 року. Даний закон  змінив формулювання ч. 3 ст.119 КЗпП, вилучивши звідти збереження оплати за середнім заробітком для військовослужбовців. Але тут варто наголосити, що роботодавець може самостійно прийняти рішення про нарахування середнього заробітку такого працівника – це не заборонено жодним законом.  Вочевидь дані зміни були прийняті задля допомоги бізнесу, так як такі додаткові виплати, ще й на рівні середньої, можуть бути непосильним тягарем для роботодавців у сьогоднішній ситуації.

Тут варто звернути увагу, що даним законом передбачено, що середній заробіток зберігається за тими, хто підпадає під дію ч.1 ст.119 КЗпП: “На час виконання державних або громадських обовязків, якщо за чинним законодавством України ці обовязки можуть здійснюватись у робочий час, працівникам гарантується збереження місця роботи (посади) і середнього заробітку. Це, зокрема, наші добровольці територіальної громади, які не служать у Збройних силах України, але входять до складу воєнізованого підрозділу територіальної громади і теж обороняють нашу країну. На підтвердження своєї діяльності вони можуть надати роботодавцеві контракт, форму якого затверджено наказом Міноборони № 84 від 07.03.2022 (він має назву “Контракт добровольця територіальної оборони”, його підписують доброволець та Командир добровольчого формування тергромади, який виступає від імені держави) або довідку про виконання державних або громадських обов’язків.

Також Законом України Про освіту, захищені педагогічні працівники. Мінекономіки в листі від 21.08.22 № 4711-06/60669 повідомляє, що “за педагогічними та науково-педагогічними працівниками в разі проходження військової служби за призовом під час мобілізації, на особливий період або військової служби за призовом осіб із числа резервістів в особливий період зберігається попередній середній заробіток”. Відповідна норма закріплена у ч. 2 ст. 57 Закону України “Про освіту” від 5.09.2017 року. Крім того, Міністерство освіти і науки України в листі від 06.09.2022 року № 1/10241-22 “Про збереження середнього заробітку педагогічним, науково-педагогічним працівникам закладів освіти, які призвані на військову службу” наголошує на збереженні після 19 липня 2022 року середнього заробітку працівникам закладів освіти, які призвані на військову службу за призовом під час мобілізації.

Таким чином, можна підсумувати, що нинішнім законодавством, звільнено роботодавця від обовязку збереження середнього заробітку працівникам, призваним на військову службу, зі збереженням за цими працівниками лише місця роботи (посади). Проте такі зміни не торкнулися добровольців територіальної оборони та науково-педагогічних працівників. За ними законодавець залишив збереження середнього заробітку, робочого місця та посади.

У разі виникнення будь-яких питань, Ви можете звертатися до Городоцького бюро правової допомоги Львівського місцевого центру з надання БВПД  за адресою: 81500, м. Городок, вул. Львівська, 1а (3 поверх), тел. (231) 30-401, а також за єдиним телефонним номером системи БПД (дзвінки безкоштовні) 0 800 213 103.