Всесвітній день води – 2023 «Прискорення змін»

 

Щороку 22 березня світова спільнота відзначає Всесвітній день води. Метою проведення даного заходу є підвищення рівня обізнаності про значення і важливість води для продовження життя на Землі, а також про те, як раціональне використання водних ресурсів сприяє підвищенню рівня економіки і соціального добробуту.

Цьогоріч Всесвітній день води пройде під гаслом «Станьте тими змінами, які ви хочете бачити у світі» і буде спрямований на вирішення проблем із водопостачанням та якістю води, яку споживає людство.

Вода є фундаментальною для всіх аспектів життя. Це має важливе значення для здоров’я та добробуту людини, виробництва енергії та їжі, здорових екосистем, адаптації до клімату, гендерної рівності та здоров’я, тощо. Доступ до безпечної води, санітарії та гігієни є правом людини, яке має ключове значення для здоров’я, гідності та процвітання кожного. Проте, мільярдам людей у всьому світі не вистачає безпечної питної води.

Протягом минулого року українці особливо відчули цінність води – чистої та безпечної, доступної кожному, оскільки багатьох з нас позбавили базового права людини – права на питну воду.

І оскільки вода впливає на всіх нас, нам потрібно, щоб кожен діяв. Ви та ваша сім’я, школа, бізнес і громада можете змінити ситуацію, змінивши спосіб використання, споживання та управління водою у своєму житті. І навіть незначні дії, якими б вони не були, допоможуть у вирішені водної кризи.

Кожен із нас може зробити свій внесок, щоб повернути назад процес деградації джерел води та стати частиною вирішення проблеми. Для цього є кілька простих речей, які ми можемо прийняти в свій розпорядок дня, і якщо ми всі це зробимо, це матиме велике значення.

Ось декілька з основних пропозицій для прискорення вирішення проблем з водопостачанням та санітарією:

§  Вимкніть режим сну. Вимикання наших пристроїв, коли ми ними не користуємося, означає, що потрібно виробляти менше енергії, адже більшість виробництва електроенергії є водоємним.

§   Приймайте п’ятихвилинний душ. Зважаючи на те, що 44% побутових стічних вод не очищуються належним чином, коротший душ є чудовим способом зберегти цей дорогоцінний ресурс. 

§  Безпечний змив. Усунути витік води та каналізаційні труби, спорожнити повні септичні резервуари та повідомити про скидання мулу. 

§   Перестаньте забруднювати. Не виливайте харчові відходи, масла, ліки та хімікати в унітаз або каналізацію.

§  Візьміть участь у прибиранні місцевих річок, озер, водно-болотних угідь або пляжів.Бережіть природу!

 

І пам’ятайте, що навіть незначні дії, якими б вони не були, допоможуть у вирішені водної кризи!

                                                                             

                                                             

                                                          Провідний інженер з використання

                                                          водних ресурсів БУВР Західного Бугу та

                                                          Сяну 

                                                          Оксана Козловська