17 ТРАВНЯ – ВСЕСВІТНІЙ ДЕНЬ БОРОТЬБИ З АРТЕРІАЛЬНОЮ ГІПЕРТЕНЗІЄЮ (За інформацією епідеміологів)

За статистикою понад 12 мільйонів українців страждають від підвищення
артеріального тиску.
Артеріальною гіпертензією, згідно з рекомендаціями ВООЗ, вважається
стійке зростання рівня систолічного артеріального тиску до 140 мм рт.
ст. і вище, чи рівня діастолічного АТ до 90 мм рт. ст. і вище.
Визначальні фактори ризику появи АГ:
стать (частіше страждають жінки);
вік (понад 50 років);
рівень загального холестерину;
надмірне вживання солі.
Ризик зростає, якщо пацієнт веде малорухливий спосіб життя, має
ожиріння, шкідливі звички (куріння, надмірне вживання алкоголю),
ранній початок серцево-судинних захворювань у членів родини, знижену
функцію нирок тощо.
До 40% хворих на артеріальну гіпертензію навіть не підозрюють у себе
недугу, бо часто ця хвороба протікає безсимптомно.
Симптоми артеріальної гіпертензії:
Підвищений тиск (верхня межа - 140 мм рт. ст., нижня – 90 мм рт. ст.).
Головний біль (найчастіше в потиличні чи тім’яній частині).
Періодичний шум у вухах, потемніння в очах та запаморочення.
Біль в ділянці серця.
Підвищене серцебиття (понад 90 разів на хвилину в спокійному стані).
Відчуття задухи.
Підвищений артеріальний тиск без належного лікування може призвести до:
інфаркту,
інсульту,
ниркової чи серцевої недостатності,
погіршення зору та інших ускладнень.
Запобігти артеріальній гіпертензії допоможуть здорове харчування і спосіб життя.
Профілактика артеріальної гіпертензії заснована на усуненні факторів ризику:
підтримка нормальної ваги, правильне харчування;
позбавлення від шкідливих звичок (куріння, зловживання спиртними напоями);
збільшення фізичної активності (заняття спортом не менше 30-40 хв 3-4
рази на тиждень);
мінімізація стресів (чудовою профілактикою впливу стресів на організм
є легкий біг, плавання, йога, прогулянка на природі);
обмежити споживання солі (до 5 г на добу для дорослої людини — трохи
менше чайної ложки, включно з «прихованою сіллю» в маринадах,
копченостях, ковбасах, соусах і навіть у звичайному хлібі);
вживання продуктів, багатих на калій (крупи, бобові, фрукти, овочі, зелень);
систематичне профілактичне відвідування лікарів для контролю за
артеріальним тиском.