Про мінімальне податкове зобов'язання громадянам розповіли у Городоцькій ДПІ

Днями фахівці Городоцької ДПІ провели з громадянами тренінг, під час якого розповів про мінімальне податкове зобов'язання (далі - МПЗ), яке  мають сплачувати власники та користувачі земельних ділянок.

          Насамперед, податківці поінформували, що МПЗ простими словами - це мінімальне зобов'язання зі сплати податків, які необхідно сплатити за користування (оренда, суборенда, емфітевзис, постійне користування) або володіння земельною ділянкою. Водночас, МПЗ включає в себе податок на прибуток підприємств, ПДФО, військовий збір, єдиний податок та земельний податок.

          Також, наголосили, що обов'язок сплати МПЗ покладається на власника земельної ділянки. У випадку передачі земельної ділянки в оренду (суборенду), емфітевзис або інше користування МПЗ мають сплачувати орендарі або користувачі такої земельної ділянки, проте у тому разі, якщо таке право користування зареєстроване належним чином.

          Зазначили, що рахується МПЗ за формулою, яка прив'язана або до нормативно-грошової оцінки (далі - НГО) самої земельної ділянки, або до НГО 1 гектару в області, де така розташована із врахуванням індексацій.

         Відмітили, що при запровадженні МПЗ, передусім,   враховано досягнення більш прозорої економіки та виведення з тіні недобросовісних орендарів та орендодавців. І це є правильним, оскільки для орендарів та орендодавців, які правомірно передали та використовують земельні ділянки, фактично нічого не змінюється.

         Принагідно працівники ДПІ звернули увагу платників на своєчасну сплату податкових зобов’язань, недопущення виникнення податкового боргу та максимального використання електронних сервісів ДПС.ф