Протягом літа в господаря  в саду і на городі багато роботи по догляду за рослинами. Однією з проблем є боротьба із шкідниками. Одними з таких шкідників небезпечних для садових та городніх рослин є мурахи — руді, чорні, жовті. Особливість садових мурах у тому що вони мають свої оселі під кущами культурних рослин. Вони полюбляють кущі полуниці, смородини, а також яблуню, сливу грушу. Прокладаючи свої тунелі під землею, мурахи пригнічують ріст культурних рослин. Діяльність мурах в городі призводить не тільки до збільшення вмісту гумусу в землі, а й до підвищення рівня кислотності, а більшість культурних рослин добре росте на нейтральних та не кислих ґрунтах. Підвищена кислотність призведе до ослаблення рослин,  хвороб, втрати врожайності. Мурахи об’їдають солодкий пилок і нектар з квіток та сік з бутонів. Але на відміну від бджіл та джмелів вони нектар не висмоктують, а відгризають, шкодячи врожайності. На квітах півонії мурахи обгризають бутони, які покриті солодким нальотом. Навіть якщо такий бутон не опав, квітка виросте не симетрична, однобока, неповноцінна. Так само мурахи шкодять трояндам.

       Та найбільшої шкоди завдає ”співпраця” мурах з попелицею. Мурахи “розводять та пасуть” попелиць, як люди овець. Вони харчуються солодкими виділеннями попелиць. Доки не стане на городі мурах, доти там буде попелиця, шкідник, який висмоктує сік з листя, що призводить до його скручування та відмирання. Також мурахи захищають попелиць від корисних комах таких як сонечко, які їх знищують.  Боротися з мурахами можна механічними, народними методами: борну кислоту розбавляють водою, додають трохи цукру і залишають в ємностях біля мурашника. Не люблять мурахи сильних запахів, наприклад запах кориці або червоного гострого перцю. Мурашник  посипають цими спеціями. Але якщо вам шкода сил і часу на експерименти з народними засобами, можна купити спеціальні препарати. Такі як Антимурав’їн, концетрат,  Фіпроксан,  Мурацід. Препарати безпечні для рослин і дають стійкий ефект.

     Підтримуйте чистоту та порядок в саду та на городі, прибирайте купи сміття, старі дошки, щоб у мурах було якомога менше місць створювати свої гнізда.

Державний фітосанітарний інспектор

Любов Болдирєва