Цього літа в громадах Львівської агломерації завершилася серія літніх таборів, які стали унікальним досвідом для, майже, 500 школярів. Проєкт реалізований місцевою асоціацією “Львівська агломерація” у межах гранту “Зміцнення доброго демократичного врядування у Львівській агломерації”, наданого Радою Європи через Програму «Посилення доброго демократичного врядування і стійкості в Україні». Літні табори мали на меті не лише показати дітям туристичний потенціал навколишніх громад, а й сформувати у них розуміння спільної цінності місцевої культури, історії та майбутнього розвитку агломерації.

Асоціація “Львівська агломерація” – це новостворена асоціація органів місцевого самоврядування, яка має на меті налагодження ефективної співпраці громад-членів агломерації, формування довірливих стосунків між ними і розбудову доброго демократичного врядування в агломерації, а зрештою — покращення життя мешканців і мешканок громад агломерації. Краще знайомство з життям громад, їх історією і сьогоденням досягненнями — ключ до розуміння того, що їх об’єднує. А діти — це наше майбутнє.

Як усе почалося?

Агломерація – це майбутнє, яке сьогодні починає будуватись. Наразі в Україні мало громад усвідомлює переваги від цієї форми співпраці. І тому не випадково, що фактично перший проєкт Асоціації «Львівська агломерація» – саме для дітей і молоді, яким в цьому майбутньому жити. 

Асоціація, як ініціатор проєкту “Літні Табори у Львівській агломерації”, вирішила  показати школярам та школяркам різноманітність і багатство дев’ятьох громад агломерації, які разом з Львівською увійшли до її складу. Ідея полягала в тому, щоб організувати поїздки, під час яких учні та учениці з однієї громади відвідували 2-3 інші громади агломерації, знайомились з їх історичними пам’ятками і унікальними об’єктами культурної спадщини, їх природою та економічні ініціативи.

Завдяки кому проходили літні табори?

Ідея проведення таборів з’явилася в новоствореній Асоціації “Львівська агломерація”, а допомогла їх реалізувати Рада Європи в рамках Програми «Посилення доброго демократичного врядування і стійкості в Україні». Крім того, кожна громада активно долучилася до організації, формуючи списки учасників та визначаючи маршрути екскурсій. Для цієї клопітливої роботи було залучено педагогічний склад громад-учасниць, представництво культурної та мистецької галузей, а також представників та представниць промислової та бізнес частини Львівської агломерації.

Як відбувались поїздки?

Табори охопили 9 громад-учасниць, серед яких Бібрська, Жовківська, Новояричівська, Жовтанецька, Пустомитівська, Городоцька, Давидівська, Великолюбінська та Куликівська. Протягом чотирьох тижнів учасники та учасниці відвідували культурні, історичні, туристичні та бізнес локації у кожній громаді. Наприклад, діти з Бібрської громади побували на кондитерській фабриці «Ярич» у Новояричівській громаді, де на власні очі побачили виробництво своїх улюблених солодощів, а також відвідали старовинну церкву в селі Вислобоки, де мали історичну лекцію просто неба. У Куликівській громаді учасники та учасниці ознайомилися із історією громади, відвідали музей Богдана Ступки та місцевий молодіжний центр. У деяких громадах юні гості мали можливість поспілкуватись навіть головами їхнього населеного пункту та краще зрозуміти, як організоване місцеве самоврядування.

Візити на підприємства серед учасників та учасниць користувалися чи не найбільшою популярністю. Діти мали змогу побувати на виробництві меблів, годинників, рибному господарстві та інших локаціях, де спостерігали за тим, як реально створюються ті речі, які вони звикли бачити в побуті чи на полицях магазинів. Це не лише сприяло кращому розумінню місцевої економіки, але й заохочувало до роздумів про майбутній вибір професії.

Чому важливий цей проєкт?

За словами організаторів, проєкт став важливим кроком до розвитку міжмуніципального співробітництва та зміцнення спільної ідентичності громад-учасниць асоціації. У Стратегії розвитку Львівської агломерації до 2027 року однією з цілей визначено високу якість освіти, і ці табори стали прикладом, як громади можуть разом працювати над цим завданням.

Представники та представниці громад позитивно відгукнулися про проєкт і вже планують продовження на наступний рік. Очікується, що у 2025 році акцент буде зроблений на профорієнтаційні поїздки, що дозволить ще глибше занурити учасників у можливості місцевого бізнесу, економіки та планування майбутнього.

Які плани на майбутнє?

Гарний досвід потребує продовження. Організатори мають намір зробити проведення таких таборів літньою традицією Львівської агломерації, залучаючи з наступного року ще більше дітей та громад, й уже думають як зробити їх ще цікавішими. Є ідея посилити профорієнтаційну частину таборів. 

Спільна культура і історія – це те, що єднає, і в найближчих планах Асоціації – підготовка краєзнавчого атласу агломерації, а також низка інших ідей щодо кращого знайомства громад однією з одних. Але, звичайно, Асоціація працюватиме не тільки над спільними «м’якими» проєктами. Попереду багато спільних завдань в налагодженні кращого транспортного сполучення, покращення водопостачання та водовідведення, посиленню економічного потенціалу, над якими громади агломерації відтепер працюватимуть разом.

Діяльність здійснюється у рамках проєкту  «Зміцнення доброго демократичного врядування у Львівській агломерації», який впроваджувався Асоціацією «Львівська агломерація» за грантової підтримки Ради Європи у рамках Програми «Посилення доброго демократичного врядування і стійкості в Україні». 

Погляди, викладені в цій публікації, є відповідальністю його авторів і можуть не співпадати з офіційною політикою Ради Європи.