Городоцька міська рада Переможець та реципієнт по Програмі Interreg NEXT Польща – Україна 2021-2027 (пріоритет Довкілля) з Проєктом PLUA.01.03-IP.01-0005/23 «Development of green infrastructure in the cross-border area of the Siedlce Municipality, Horodok Community and the Privilne Community/Розвиток зеленої інфраструктури міста Сєдельце, Городоцької громади та Привільненської громади».

Виконавець Проекту – Головний партнер – Муніципалітет міста Сєдельце (Республіка Польща), партнер 2 проєкту Привільненська громада (Рівненська область).

Загальний бюджет Проєкту 1 607 902,12 Євро, Внесок ЄС 1 256 077,17 Євро. В тому числі частина гранту ЄС для Городоцької громади 397 276,93 Євро.

Дата початку проекту – 2024-10-01

Дата закінчення проекту – 2026-09-30

Опис проекту. Проект є відповіддю на схожі проблеми, виявлені партнерами у прикордонному регіоні Польщі та України, пов’язані з недостатньою кількістю зелених насаджень в урбанізованих районах або їх низькою якістю, що безпосередньо впливає на питання збереження біорізноманіття в населених пунктах, виникнення явища «міського острова тепла», просторового впорядкування, а також на реалізацію принципів сталого розвитку в цілому. Через реалізацію проєкту партнери також хочуть ініціювати та сприяти транскордонному співробітництву у сфері охорони довкілля, щоб дії, які вживаються по обидва боки кордону, були узгоджені між собою та спільно давали синергетичний ефект.

Основною метою проєкту є посилення захисту існуючих зелених зон та збільшення площі зелених насаджень, а також збереження біорізноманіття в урбанізованому прикордонному регіоні, шляхом реконструкції 1 парку та будівництва 1 парку в Україні, а також будівництво 9 кишенькових парків на польській стороні.

Основні результати:

  • 9 нових кишенькових парків у місті Седльце, 1 ревіталізований парк у місті Городок, 1 новий парк у громаді Привільне (с. Іванне).
  • «План дій» – спільно розроблений документ що визначає план дій для екологічної освіти на прикордонних територіях між РП та Україною.

В рамках промоційно-інформаційної кампанії партнери проведуть екологічні майстер-класи, організують екологічний пікнік та роздадуть саджанці зелених рослин.

Ключове повідомлення: «Ми працюємо для польсько-українського прикордоння, реалізовуючи проекти у сферах: довкілля, здоров’я, туризм, співпраця між людьми, кордони та доступність, щоб регіон розвивався з точки зору захисту навколишнього середовища та туризму і став здоровим, безпечним і дружнім місцем для життя його мешканців».

Наш девіз: «Разом розвиваємо прикордоння».