🤝 Першопрохідцями бути непросто, але гідно та почесно. Саме Городоцька громада – перша на Львівщині, яка впровадила реформу шкільного харчування.

🏫 Ключова мета реформи шкільного харчування – не вклад у оновлення шкільних харчоблоків – а насамперед вклад у дітей, їх здоров’я. Через якісну, корисну, гарячу їжу у школах та дитсадках зараз та через формування здорових звичок на майбутнє.

🖐 Слід зауважити, що разом з реформою вдалось повернути харчування у школи громади в принципі – адже в різні періоди через дистанційне навчання діти, зрозуміло, не харчувались. А через війну, важко прогнозовану економічну ситуацію підприємці не ризикували братись за такі серйозні і довготривалі зобов’язання. Вже другий семестр діти освітніх закладів Городоцької громади однаково і у місті, і у селах, мають можливість їсти смачно, ситно та здорово.

🤝 У клопіткій роботі над метаморфозами системи харчування у Городоцькій громаді об’єдналась велика команда людей. Голова громади Володимир Ременяк і керівник Гуманітарного управління Ігор Яскевич очолили процес перетворень у кожному освітньому закладі, голова правління Національної асоціації громадського харчування Orest Stepanyak взяв роль потужного двигуна цього процесу, компанія FAST catering Ukraine втілювали заплановане, вклавши великі кошти у вигляді сучасного технологічного устаткування. Великі вкладення отримали по програмі міжнародної співпраці з американським народом за проєктом HOVERLA / проєкт USAID в Україні – зокрема, нова сучасна техніка та посуд.

🥗 Так, Городоцька громада перша на Львівщині зорганізувала втілення здорових змін у харчуванні, а також перша в Україні обрала технологічний спосіб організації “опорна кухня” (їжу готують у харчоблоках двох шкіл, тоді розвозять теплою в усі інші освітні заклади).

🙌 До слова, харчування 25% школярів та 33% дошкільнят пільгових категорій оплачується за кошти місцевого бюджету. У тому числі безоплатно харчуються діти воїнів, які захищають Україну на фронті війни з російським загарбником.

🍲 Про необхідність змін у харчуванні дітей в освітніх закладах ніхто не говорив уже років 30. Чи на часі зараз? Здоров’я дітей завжди на часі.

▪️ Платформа ЗНАЇМО – просто про здорове харчування дітей у закладах освіти за ініціативою першої леді України Олени Зеленської – 🔗 https://znaimo.gov.ua/

▪️ Дописи про візит у школи Городоччини на сторінці Олени Зеленської:
🔗 http://surl.li/ojvky
🔗 http://surl.li/ojvmo
🔗 http://surl.li/ojvnu (відео)

▪️ Допис про втілення реформи на Городоччині на сторінці Ореста Степаняка –
🔗 http://surl.li/ojxvw

▪️ Про реформу харчування у школах та дитсадках Городоцької громади писали, зокрема, тут:
🔗 http://surl.li/nlhjq
🔗 http://surl.li/okbst

🏫 Нещодавно візиту на Городоччину здійснила перша леді України Олени Зеленська. Підсумовували результати масштабної роботи по впровадженню здорового харчування в освітніх закладах Городоцької громади. Зустрічі відбулись у Городоцький ОЗЗСО 5, де готують їжу на опорній кухні, та Мшанський НВК, де отримують готові ланчбокси зі стравами.
До речі, саме на Городоччині п.Олена вперше фізично ознайомилась із втіленням реформи, ініціаторкою та натхненницею якої стала.